Semlor/laksiaispullat

- 1 msk kardemummakärnor
- 3 dl mjölk
- 50 jäst för söta degar
- 1 dl strösocker eller ljus sirap
- 1/2 tsk salt
- 150 g mjukt smör
- 1 ägg
- 11-12 dl vetemjöl
- värm mjölken tills den är fingerljummen, 37 grader och tillsätt kardemumman.
- Smula ner jästen i en bunke och lös den med mjölken, strösocker, salt, smör och ägg.
- Tillsätt lite vetemjöl i taget och arbeta samman till en smidig deg.
- Jäs degen i en bunke under bakduk till dubbel storlek i 30 minuter.
- Stjälp upp degen på ett mjölat bord och baka ut till önskade bullar.
Om du ska ha i mandelmassa i bullarna så riv mandelmassan och blanda med en
skvätt mjölk.
- Dela degen i bitar och forma dem till runda bullar.
- Lägg bullarna på plåtar med bakplåtspapper med skarven nedår.
- Sätt ugnen på 200 grader.
- Jäs under bakduk i ytterligare 30 minuter.
- Pensla bullarna med uppvispat ägg och grädda dem i mitten av ugnen i 6-7 minuter. Låt svalna.
- Skär av topparna på bullarna och gröp ur innanmätet.
- Klicka in mandelmassan eller vad du vill ha för innehåll (ex: sylt, nutella, vaniljkräm)
- spritsa över grädde och lägg på locket. Pudra med florsocker.
1 rsk kardemummaa
3 dl maitoa
50 hiivaa makeille taikinoille
1 dl sokeria tai siirappia
½ tsk
150 g pehmää voita
1 kananmuna
11-12 dl vehnäjauhoa
lämmitä voi kädenlämpöseksi ja lisää joukkoon kardemumma.
Lisää joukkoon hiiva, maito, sokeri, suola, voi sekä muna.
Lisää jauhot vähän kerralla ja muotoile tasaiseksi taikinaksi.
Anna nousta pyyhkeen alla 30 min.
Kauli taikina ja leikkaa paloiksi ja rullaa palloiksi.
Laita pellille ja anna nousta vielä 30 min
Jos täytät pullat mandelmassalla, raasta se ja sekoita joukkoon hieman maitoa.
Laita uuni päälle 200 asteelle
penslaa pullat kananmunalla ja laita uuniin. 6-8 min.
Anna jäähtyä.
Leikkaa pieni pala pullan päältä ja säästä hatuksi.
Laita mandelmassaa (tai muuta sisältöä kuten hilloa, vaniliaa, nutellaa) pullan sisälle.
Pursuta kermat päälle ja laita hattu takaisin.
Ripottele tomusokeria päälle.