Finskt Sima

Sima pullotettu vapuksi. 
 
Om du ska prova detta behöver du:

8 dl vatten
4-5 citroner
500g ströscoker
500g farinsocker
jäst 
russin
 
Du behöver först och främst en ren hink eller en stor kastrull. Samt rena, tomma petflaskor.

Först häller du 4 liter kallt vatten i hinken/kastrullen. Sedan 4 liter kokande vatten.
Sedan häller du i 500g strösocker. Sedan 500g brun farinsocker. Rör om ordentligt i botten. Sedan kan du vänta en stund tills det inte är så jätte varmt och ta lite jäst som du blandar i väl. Det ska inte vara mycket utan ungefär lika stort som nageln på ditt lillfinger.
 
Till sist tar du och
skalar 4-5 citroner. Försök skala bort så mycket det går. Det hårda skalet, det "vita" inre skalet och frön o så vidare och skiva citronen och häll i. Sedan lägger du hinken på ett lämpligt ställe där den kan stå helt orörd med handuk på tills nästa dag vid samma tidpunkt. Jästen ska alltså låta verka i 24 h. Så om du gör siman till exempel idag klockan 5 så ska du börja flaska det imorgon klockan 5
 
Ja sedan när det har gått en dag kan du ( om siman ser skräpigt ut av citron rester så kan du sila det om du vill. Sen bara hälla i flaskor och slänga i några russin och skruva åt korken lite lätt. Alltså inte helt fast. ( för att minska risken av att flaskorna exploderar) lägg i kylen. Nästa dag kan du skruva åt det ordentligt och sen är det bara vänta tills russinen tittar fram på ytan och håller sig där och inte åker upp och ner. Då är det färdigt 🙂
 
 
 
 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: