Saffransbullar med mandelmassa och russin

Saffransbullar är riktigt fina grejer ;)
Dessa är dessutom extra saftiga och juliga av riven mandelmassa i fyllningen samt russin.
Recepten hittar ni här under om ni vill prova till nästa jul! :)
Dessa är dessutom extra saftiga och juliga av riven mandelmassa i fyllningen samt russin.
Recepten hittar ni här under om ni vill prova till nästa jul! :)
- 1 pkt jäst för söta degar
- 5 dl mjölk
- 200 g smör
- 2½ ljus sirap
- 1 ägg
- 1 tsk salt
- 13 dl vetemjöl + lite till utbakning
- 1,5 g saffran
- 1 tsk kardemumma
2 dl russin
Fyllningen: Smör, socker, kanel, mandelmassa
- Smält smöret och häll i mjölken. Värm till 37 grader. Häll ner jästen i en skål och häll över smör- och mjölkblandningen. Rör så att jästen löses upp. Knäck i ett ägg.
- Tillsätt saffranet och kardemumman.
- Tillsätt sirapen och rör om.
- Tillsätt mjölet, lite i taget.
- Arbeta degen kraftigt, ca 5 min i maskin eller 10 min för hand, tills den känns smidig.
- Låt degen jäsa övertäckt av bakduk i ca 30 min eller tills den har blivit dubbelt så stor.
- Knåda degen lätt och kavla ut till en stor kaka.
- Bred ut smöret på kakan. Riv över mandelmassan och strö över socker och kanel efter eget
tycke och smak. - Rulla kakan till en lång rulle och skär i små bitar "snurror" lägg i bullformar på en plåt.
- Låt bullarna jäsa under bakduk ca 25 minuter till . Sätt på ugnen, 225-250 grader.
- Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö över pärlsocker.
- Grädda mitt i ugnen 7-10 minuter.