Saffransbullar med mandelmassa och russin

 
Saffransbullar är riktigt fina grejer ;)
Dessa är dessutom extra saftiga och juliga av riven mandelmassa i fyllningen samt russin.

Recepten hittar ni här under om ni vill prova till nästa jul! :)

  • 1 pkt jäst för söta degar
  • 5 dl mjölk
  • 200 g smör
  • 2½ ljus sirap
  • 1 ägg
  • 1 tsk salt
  • 13 dl vetemjöl +  lite till utbakning
  • 1,5 g saffran
  • 1 tsk kardemumma
    2 dl russin
Fyllningen: Smör, socker, kanel, mandelmassa
  1. Smält smöret och häll i mjölken. Värm till 37 grader. Häll ner jästen i en skål och häll över smör- och mjölkblandningen.  Rör så att jästen löses upp. Knäck i ett ägg.
  2. Tillsätt saffranet och kardemumman.
  3. Tillsätt sirapen och rör om.
  4. Tillsätt mjölet, lite i taget.
  5. Arbeta degen kraftigt, ca 5 min i maskin eller 10 min för hand, tills den känns smidig.
  6. Låt degen jäsa övertäckt av bakduk i ca 30 min eller tills den har blivit dubbelt så stor.
  7. Knåda degen lätt och kavla ut till en stor kaka.
  8. Bred ut smöret på kakan. Riv över mandelmassan och strö över socker och kanel efter eget
    tycke och smak.
  9. Rulla kakan till en lång rulle och skär i små bitar "snurror" lägg i bullformar på en plåt.
  10. Låt bullarna jäsa under bakduk ca 25 minuter till . Sätt på ugnen, 225-250 grader.
  11. Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö över pärlsocker.
  12. Grädda mitt i ugnen 7-10 minuter.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: