Julstjärnor / Joulutortut

 
 
Finska julstjärnor, dessa bakar jag varje jul . Det är en traditionell julbakelse som ska likna en stjärna, det görs av frasig och luftig smördeg och smaksätts med plommon marmelad.

Många gör smördegen själv. Jag ogillar det lite och fuskar lite, men tycker det ibland nästan smakar bättre. Och får bättre konsistens.

Jag köper alltså färdiga smördegsplattor.
Skär ett snitt i varje hörn. Drar alltid varannat hörn mot mitten, så att det tillslut formas till en stjärna.
Lägger sedan plommonmarmelad i mitten och gräddar i ugnen tills dom fått färg.
Innan servering pudrar jag med lite florsocker.

Plommonmarmelad kan man bara köpa i Finland, så när man besöker Finland bör man komma ihåg att köpa hem det. Om man trots allt glömmer. Så kan man göra det själv.
Då kokar man torkade plommon tillsammans med socker och vatten tills plommonen blivit mjuka och ser ut som en sylt/marmelad istället för hela plommon :) 
 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: