Dillstuvad potatis

Aldrig ätit stuvadpotatis tidigare men idag testade jag det och ja, det vart helt okej!
Skönt att variera fiskrätter ibland. När jag lagar fisk blir det oftast detsamma..potatis och fisk, ibland med ris. Och så ändar jag bara sås till rätterna. Hehe..så detta var faktiskt lyckad förändring. Kan man mycket väl köra fler gånger :)
Skönt att variera fiskrätter ibland. När jag lagar fisk blir det oftast detsamma..potatis och fisk, ibland med ris. Och så ändar jag bara sås till rätterna. Hehe..så detta var faktiskt lyckad förändring. Kan man mycket väl köra fler gånger :)
Till denna rätt behöver man:
6-8 potatisar (beror lite på storlek, jag tänkte från början köra med 6, men dom var så små så jag ökade mängden och tog tillslut 10)
6-8 potatisar (beror lite på storlek, jag tänkte från början köra med 6, men dom var så små så jag ökade mängden och tog tillslut 10)
3 msk smör
4 dl grädde (eller hälften mjölk, hälften grädde)
2 tsk vetemjöl
färsk eller fryst dill efter eget tycke (man ska ändå ha i rätt ordentligt så att det ska smaka)
salt och peppar efter eget tycke
färsk eller fryst dill efter eget tycke (man ska ändå ha i rätt ordentligt så att det ska smaka)
salt och peppar efter eget tycke
Börja med att skala och skiva potatisarna i mindre bitar (som på bilden)
Låt koka med salt tills dom känns lätt mjuka.
Ta sedan en annan kastrull där du lägger i smöret och rör om tills det smällt.
Tillsätt mjölet och blanda så det är kumpfritt.
Tillsätt nu grädden lite i taget och rör runt hela tiden.
Smaksätt nu med dillen, saltet och pepparn. Smaka av tills du är nöjd.
När potatisen är färdig, häll av vattnet och häll istället i dillstuvningen till potatisen och blanda runt lite.
Klart!
Servera med den fisk du gillar. Idag valde jag panerad torsk.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Låt koka med salt tills dom känns lätt mjuka.
Ta sedan en annan kastrull där du lägger i smöret och rör om tills det smällt.
Tillsätt mjölet och blanda så det är kumpfritt.
Tillsätt nu grädden lite i taget och rör runt hela tiden.
Smaksätt nu med dillen, saltet och pepparn. Smaka av tills du är nöjd.
När potatisen är färdig, häll av vattnet och häll istället i dillstuvningen till potatisen och blanda runt lite.
Klart!
Servera med den fisk du gillar. Idag valde jag panerad torsk.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Tilliperunasose on kiva vaihtoehto kalaruokiin, jollei aina jaksa miettiä mitä kastiketta tekisi. En ollut koskaan aikaisemmin tätä syönyt joten nyt ajattelin että pitää kokeille, koska mun kalaruuat alkaa pikkuhiljaan näyttään ja maistuun aika samalta. Kun valmistan kalaa, tarjoan sen kanssa yleensä joko perunaa tai riisiä ja vaihdan aina vaan kastiketta.
Jos haluat kokeilla tätä niin tarvitset:
6-8 perunaa(riippuen koosta, minulla oli hyvin pienet perunat joten otin 10)
3 rks voita
Jos haluat kokeilla tätä niin tarvitset:
6-8 perunaa(riippuen koosta, minulla oli hyvin pienet perunat joten otin 10)
3 rks voita
2 tsk vehnäjauhoa
4 dl kermaa (tai puolet maitoa ja puolet kermaa)
tuoretta tai pakastettua tilliä oman maun mukaan, mutta kuitenkin riittävästi että maistuu
suolaa ja pippuria oman maun mukaan.
Aluksi kuorit ja pilkot perunat pienemmiksi. Laita kattilaan veten ja suolan kanssa ja anna kiehua puolipehmeiksi.
Ota sitten toinen kattila ja sulata siinä voi kunnes se on sileä. Lisää joukkoon vehnäjauho ja vispaa. Lisää sen jälkeen kermaa vähän kerralla ja vispaa koko ajan.
Mausta nyt tillillä, suolalla ja pippurilla. Maistele ja mausta kunnes olet tyytyväinen makuun.
Kun perunat ovat pehmeät, kaada vesi pois ja lisää perunat tillikerman sekaan ja sekoita varovasti.
Valmis!
Tarjoa kalan kanssa :)
tuoretta tai pakastettua tilliä oman maun mukaan, mutta kuitenkin riittävästi että maistuu
suolaa ja pippuria oman maun mukaan.
Aluksi kuorit ja pilkot perunat pienemmiksi. Laita kattilaan veten ja suolan kanssa ja anna kiehua puolipehmeiksi.
Ota sitten toinen kattila ja sulata siinä voi kunnes se on sileä. Lisää joukkoon vehnäjauho ja vispaa. Lisää sen jälkeen kermaa vähän kerralla ja vispaa koko ajan.
Mausta nyt tillillä, suolalla ja pippurilla. Maistele ja mausta kunnes olet tyytyväinen makuun.
Kun perunat ovat pehmeät, kaada vesi pois ja lisää perunat tillikerman sekaan ja sekoita varovasti.
Valmis!
Tarjoa kalan kanssa :)